home
Home  » Annie Van Gelooven (Heilig Kruis)

Heilig Kruis 

Uit de inzendingen van de wijk Heilig Kruis kozen Het Stadsmus en de Erfgoedcel voor de inzending van Annie Van Gelooven: een bovenlicht van de winkel en het café van grootvader in Kermt.  Je kan het bovenlicht van 22 april tot 20 mei 2012 bewonderen in Het Stadsmus.

Annie_Van_Gelooven,_erfgoedkoningin_Heilig_Kruis

Dit is het verhaal. 

Annie Van Gelooven erfde van haar moeder een houten bovenlicht dat hing boven de inkomdeur van de winkel en café van haar grootvader Gustaaf Vanderstraeten (Kermt, °25-04-1853 - +28-09-1928; gehuwd met Elisabeth Hendrickx, °22-01-1866 - +25-10-1945).

Gustaaf en Elisabeth woonden begin 20ste eeuw in een toen nog lemen woning tegenover de kerk van Kermt. Zij besloten dit te vervangen door een stenen woning waarin zij een kruidenierszaak en een café uitbaatten. Afkomstig van een landbouwersfamilie – Gustaaf werd geboren in hoeve Ten Roye – hielden ze ook nog een boerderij. Achter de woning lag een tuin met stallen waarin koeien en schapen gekweekt werden.

Oorspronkelijk heette de café Café de la trompette en werd er Haacht geschonken. Vijftig jaar later hing aan de gevel het Nederlandse In den trompet en was Alken duidelijk de bierleverancier. Annie weet niet wanneer de naam vernederlandst is, ze vermoedt ergens na de Eerste Wereldoorlog. Helaas bestaan er geen foto’s van het interieur maar Annie, die daar regelmatig op vakantie was, herinnert zich een prachtig buffet in Mechelse stijl en planken vloer in het café. In de winkel werd ze gefascineerd door de eetwaren in bulk die telkens op de weegschaal op de toog afgewogen werden, de stolp op de toog waaronder de kaas en de kartonnen reclame in de etalage van vervlogen producten zoals Adi, Persil, Henco en het stijfsel van Remy. Sunlight en Solo overleefden dan weer de tand des tijds.

De woning werd in 1958 onteigend en afgebroken voor de verbreding van de Kermtstraat. Het afbraakmateriaal kwam terecht in vrachtwagens. Daarin merkte een verre neef het mooie bovenlicht met de uitgewerkte trompet. Hij nam het mee en gaf het jaren later terug aan Maria Vanderstraeten (°3-2-1902 - +1995), de moeder van Annie.

De winkel werd na de oorlog trouwens uitgebaat door Irma Vanderstraeten , de dochter van Gustaaf en een tante van Annie, die zich had aangesloten bij de Centra-winkels die door de firma Koloniale Waren Janssens en Gilissen bevoorraad werden.

Reageer op dit verhaal...

banner