home
Home  » Brigitte Cox (Heilig Hart)

Heilig Hart 

Uit de inzendingen van de wijk Heilig Hart kozen Het Stadsmus en de Erfgoedcel voor de inzending van Brigitte Cox: een landbouwdiploma van haar overgrootvader.  Je kan het diploma van 25 maart tot 18 april 2012 bewonderen in Het Stadsmus.

Brigitte_Cox,_erfgoedkoningin_Heilig_Hart

Dit is het verhaal. 

Meer dan 20 jaar geleden vond Brigitte Cox (°19-10-1957) een mooie tekening op de zolder van haar grootvader Hendrik Schepers (°22-12-1909 - +?). Het bleek een diploma te zijn uitgereikt aan haar overgrootvader Felix Schepers (°1882 - +?). Hij won in 1926 de derde prijs bij de ‘Algemeene Landbouwprijskamp, afdeling rundsvee’ met zijn vaars Annemie. Een mooie herinnering aan de familiegeschiedenis, bovendien is het diploma rijkelijk versierd met een prachtige tekening van de bekende Hasseltse schilder Jos Damien. Brigitte kreeg het stuk van haar grootvader en het hangt nu mooi ingekaderd in haar living.

Felix Schepers heeft jaren als pachter gewerkt op de Crutzenwinning. Samen met zijn vrouw Marie Goossens (huwelijk op 11-01-1905) en zijn vier kinderen zou hij een pachttermijn van negen jaar hebben doorlopen. Felix werkte voordien als schrijnwerker aan het kasteel van Loye in Lummen. Aangezien hij geen opslag kreeg van 50 cent op zijn dagloon van 1 frank, verhuisde hij naar de Crutzenwinning in Hasselt. De vader van Brigitte vertelde dat hij daar vooral melkkoeien hield.

De vier kinderen van Felix werden allen beenhouwer. Hendrik, de grootvader van Brigitte, had zijn beenhouwerij op de Kuringersteenweg (woonhuis nummer 77, de slachterij was een paar huizen verder). Zijn zus, Maria-Cecilia trouwde een beenhouwer en had een zaak in de Kapelstraat.

Reageer op dit verhaal...

banner