Hasselt centrum 

Uit de inzendingen van Hasselt centrum kozen Het Stadsmus en de Erfgoedcel voor de inzending van Guido Moermans: de vibrograf van zijn vader, een Hasseltse uurwerkmaker.  Je kan de vibrograf van 4 tot 22 maart 2012 bewonderen in Het Stadsmus.

Guido_Moermans,_erfgoedkoning_Hasselt_centrum

Dit is het verhaal.

De ouders van Guido Moermans hadden de horlogewinkel Moermans-Smets in Hasselt, eerst in de Persoonsstraat, later in de Demerstraat. Zijn vader Albert Moermans (Hasselt, 30 augustus 1918 – 19 mei 1952) leerde het vak, als leerjongen op leercontract, bij horlogemaker Jean Willems-Bamps in de Hoogstraat 7 in Hasselt. Hij trad daar in dienst op 5 juli 1933. Zeven jaar later, op 10 mei 1940, ontving hij zijn attest. Een jaar eerder, in 1939, opende hij zijn eigen horlogewinkel in het woonhuis van zijn ouders in de Persoonsstraat 40 (nu het nummer 36). Albert richtte de winkel in aan de straatkant op het gelijkvloers. Zijn uurwerkatelier kwam op de tweede verdieping in het vroegere atelier van zijn vader, die meubelmaker was.

Albert Moermans kocht de Vibrograf – waarschijnlijk tweedehands – na de Tweede Wereldoorlog, vermoedelijk in de jaren 1947-1950, van een reiziger uit Brussel. Dit ingenieuze toestel werd gebruikt om de juiste werking van mechanische polsuurwerken die automatisch of manueel opgewonden worden, vast te stellen. Het gepatenteerde toestel is van Zwitsers makelij en dateert uit 1937. Het is een voor zijn tijd complex toestel en de ‘state of the art’ van de toenmalige horloge-industrie. De aankoop van dit toestel bewijst voor Guido Moermans de brede kijk van zijn vader op zijn vak en zijn continue streven naar een betere service voor zijn klanten.

Na het overlijden van zijn vader heeft zijn moeder de horlogewinkel verder gezet. Ze volgde hiervoor eerst cursussen per briefwisseling, later trok ze ook naar Zwitserland, naar de nationale horlogerieschool in La Chaud-de-Fond, om zich te vervolmaken. Toen er in de jaren 1960 plannen bestonden om de gronden in de Persoonsstraat te onteigenen voor de uitbreiding van de Herkenrodekazerne verhuisde de winkel naar de Demerstraat. De winkel sloot in 1981 definitief de deuren.

Reageer op dit verhaal...