home
Home  » Leona Heleven (Godsheide)

Godsheide 

Uit de inzendingen van Godsheide kozen Het Stadsmus en de Erfgoedcel voor de inzending van Leona Heleven: voorwerpen van 'noenk' Viktor van Godsheide.  Je kan ze van 4 tot 29 februari 2012 bewonderen in Het Stadsmus.

Leona_Heleven,_Erfgoedkoningin_van_Godsheide

Dit is het verhaal.

Viktor Smeets (°28 april 1893, +26 januari 1980) werd geboren als zoon van kantonnier (wegenwerker) Jan Smeets en Louisa Put in Godsheide. Hij was de grootoom van Leona en woonde in bij haar ouders. Zij heeft hem dus goed gekend. Hij was erg geliefd bij de kinderen en ze heeft heel goede herinneringen aan hem. Daarom wil ze graag zorg dragen voor de voorwerpen die deze herinnering in leven houden. Zelf was hij namelijk kinderloos.

In 1914 werd Viktor opgeroepen voor het leger en vocht hij vier jaar aan de IJzer. Bij een bezoek van Koningin Elisabeth aan het front in 1916 kreeg elke soldaat een geldbeugel als kerstgeschenk met onder de klep het opschrift ‘Yser Noël 1916’. Na de oorlog kreeg Viktor meerdere eretekens voor zijn bijdrage. Volgens Leona werkte hij als ordonnans achter de frontlinie en verzorgde hij er vooral de paarden. Zijn overste was Crèvecoeur. Na de oorlog kreeg hij ook een invaliditeitskaart waarmee hij permanent korting kreeg bij de spoorwegen. Ook kreeg hij om de drie maanden een geldelijke vergoeding, die hij uitdeelde aan de kinderen.

Viktor is in Godsheide vooral bekend als kerkorganist en koster. Al jong leerde hij spelen op het kerkorgel. Op 13-jarige leeftijd kreeg hij een harmonium dat een plaats kreeg in de kerk van Godsheide. Hij werd er organist en later koster-organist. Dat bleef hij tot 1978. In 1974 werd ‘noenk Viktor’, zoals hij in Godsheide is gekend, gevierd voor 50 jaar koster. De kinderen en kleinkinderen van Viktors zus (de vrouw van Arthur Heleven), blijven het harmonium van Noenk bewaren als aandenken aan deze uitzonderlijke man. Voor Godsheide blijft hij Noenkske van iedereen, zoals in een liedje gezongen werd bij het feest van 50 jaar koster.

Reageer op dit verhaal...

banner