home
Home  » Walter Jacobs (Ter Hilst)

Ter Hilst 

Uit de inzendingen van Ter Hilst kozen Het Stadsmus en de Erfgoedcel voor de inzending van Walter Jacobs: een cabinekoffer en een atlas uit Amerika van zijn overgrootmoeder.  Je kan ze van 18 december 2011 tot 8 januari 2012 bewonderen in Het Stadsmus.

Walter_Jacobs,_Erfgoedkoning_van_Ter_Hilst

Dit is het verhaal.

Toen zijn overgrootmoeder (Moennie) overleed in 1971, waren de andere familieleden niet geïnteresseerd in haar grote cabinekoffer. Walter vond hem prachtig en mocht hem mee naar huis nemen, samen met een Amerikaanse wereldatlas uit 1908. Sindsdien is de avontuurlijke Walter de trotse eigenaar van de koffer die zijn herinnering aan zijn oma uit Amerika levend houdt. Misschien erfde hij zelfs zijn belangstelling voor lange en verre reizen van haar.

Walter’s overgrootmoeder, Anna Zimmerman werd geboren in 1886 in Luxemburg in een brouwersfamilie. Rond 1905 trouwde ze met brouwerszoon Alouis Tielemans in Antwerpen. In 1906 kregen ze hun eerste kind, een dochter, later Walters oma en meter. In 1916 werd zoon Alouis geboren. Enkele jaren later werd Anna weduwe.

Alouis ging werken op de lijnboot Antwerpen - New-York. Het avontuurlijke en goed betaalde werk, motiveerde Anna om na enige tijd op dezelfde lijn te gaan werken. Ze werkte een tiental jaren vanuit Antwerpen. Haar zoon bleef vanaf het begin van de jaren 1930 in New York. Later, toen haar dochter volwassen was, vestigde ook Anna zich in New-York. Alouis trouwde en trok naar San Francisco aan de westkust. Anna hertrouwde niet en bleef in New-York. Anna had meer contact met haar dochter, die haar ook bezocht in Amerika, dan met haar zoon. In de tweede helft van de jaren 1960 bezocht Anna haar dochter in Brussel. De tweede keer kwam ze om in België te blijven.

Het beeld van Moenie die aankomt op de vlieghaven van Zaventem staat op Walters netvlies gebrand. Anna liep al wat moeilijk en er stond een rolstoel klaar. Als souvenirs had de oma uit Amerika de grote koffer en de atlas mee en voor elk kleinkind een dollarbriefje.

Reageer op dit verhaal...

banner