home
Home  » Fernand Smits (Sint-Kristoffel, Runkst)

Sint-Kristoffel, Runkst 

Uit de inzendingen van de wijk Sint-Kristoffel, Runkst kozen Het Stadsmus en de Erfgoedcel voor de inzending van Fernand Smits: twee afgestempelde postzegels, met de speciale vermelding 'Helipost'.  Je kan die van 9 tot 27 oktober 2011 bewonderen in Het Stadsmus.

Fernand_Smits,_erfgoedkoning_Sint-Kristoffel

Dit is het verhaal.

Fernand Smits erfde van zijn vader Adriaan Smits (Hasselt, 1901-1968) een blad met twee afgestempelde postzegels. Een zegel met Leopold III en een zegel met het kantklossen als ambacht ter waarde van 1,75 FR werden afgestempeld op 21 augustus 1950 in Hasselt met als bijkomende vermelding: Helipost. Op zich al een merkwaardig document omdat het bestaan van de Helipost niet door iedereen gekend is. Voor hem is het echter nog belangrijker omdat de zegels werden afgestempeld door zijn vader die, op het moment van de eerste landing van de posthelikopter, postbode was in Runkst.

Na de Tweede Wereldoorlog deed de Belgische Postadministratie er alles aan om de post zo snel mogelijk te bedelen. Helaas lukte dat niet in sommige delen van het land, onder meer in de Kempen. Zo ontstond de Helipost. Op 21 augustus 1950 om 16 uur landde de eerste Bell 47 helikopter op het Sint-Hubertusplein in Hasselt. De helikopter volgde tweemaal per dag de route Libramont, Liège, Tongeren, Hasselt, Beringen, Turnhout, Herentals en Antwerpen met als eindbestemming Brussel. Uiteraard kreeg deze landing veel belangstelling. Adriaan Smits was op dat moment postbode in Runkst en stempelde, speciaal voor zijn zoon, zelf twee postzegels af. Maar ook gouverneur Verwilghen en burgemeester Bollen wachtten de eerste helikopter op. Als gevolg van al de welkomstwoorden bij de vele landingen liep de eerste helikoptervlucht wat vertraging op. Maar later werd vooral de stiptheid van de Helipost geroemd.

De Helipost stopte in 1959. Betere wegen en goedkopere vervoersmiddelen zorgden ervoor dat ook in Limburg de post op tijd aankwam. De huidige Helipoststraat herinnert nog aan deze episode uit de postbedeling. Na het Sint-Hubertusplein landde de helikopter aan het kanaal in Godsheide, nog later langs de Kuringersteenweg.

Reageer op dit verhaal...

banner