home
Home  » Josiane Jeurissen (Kermt)

Kermt 

Uit de inzendingen van Kermt kozen Het Stadsmus en de Erfgoedcel voor de inzending van Josiane Jeurissen met een aantal foto's van een Vlaamsche kermis in Hasselt.
Je kan de foto's van 13 tot 25 februari 2011 bewonderen in Het Stadsmus.

Josiane_Jeurissen,_Erfgoedkoningin_van_Kermt

Dit is haar verhaal.

De grootvader van Josiane Jeurissen, Eugène Van Melckebeke, werd in 1894 geboren in Zottegem. Zijn familie stond daar bekend als muzikaal, Vlaamsgezind en toneelminnend. Na zijn huwelijk met Caroline Prijs vestigde hij zich in Hasselt waar hij aansluiting zocht bij een toneelgezelschap. Op dat moment had hij ook al zijn sporen verdiend als oudstrijder waardoor Eugène bijna logischerwijze belandde bij de toneelvereniging Eigen Kracht. Als onderdeel van de Vlaamsche Oudstrijders Bond (V.O.S.) vertolkte dit gezelschap blijspelen doorheen heel Limburg.

De foto’s van Josiane zijn eigenlijk postkaarten van een Vlaamsche Kermis, georganiseerd door het V.O.S. Hasselt in 1923. Deze kermis werd jaarlijks door de oudstrijders georganiseerd in de tuin van het Casino. De opbrengst ging volledig naar een goed doel. Op twee postkaarten staat haar grootvader met een wit kostuum en een helm. Hij maakte er deel uit van het theatergezelschap dat Slâot-ze-doed opvoerde. De moeder van Josiane, Delphine, staat vermoedelijk ook als klein kind op de foto. Ze herinnert zich nog heel goed dat ze haar vader altijd vergezelde bij zijn opvoeringen. Zij zette de traditie verder en speelde later ook toneel bij de Boerinnenbond.
Naast de toneelactiviteit geven de foto’s een mooi beeld van andere activiteiten op deze Vlaamse kermis.

Josiane vraagt zich trouwens af of de titel Slâot-ze-doed ook een dubbele betekenis heeft zoals vandaag nog altijd het geval is bij het Hasseltse Operettegezelschap. Refereerde het naar de Walen of naar de Duitsers? Wie weet. Haar grootvader zette trouwens later zijn toneeltalent nog in voor het Hasseltse Operettegezelschap.
 

Reageer op dit verhaal...

banner