home
Home  » Tony Smets (Banneux)

Banneux 

Uit de inzendingen van de Banneux wijk kozen Het Stadsmus en de Erfgoedcel voor de inzending van Tony Smets: het affiche voor jenever Hasselt Notermans
Je kan het affiche van 19 december 2010 tot 9 januari 2011 bewonderen in Het Stadsmus.

Tony_Smets_met_affiche

Dit is zijn verhaal.

Tony Smets stuurde zijn affiche voor de jenever Hasselt Notermans in. Hij ontdekte het publicitaire straataffiche zo’n 20 jaar geleden op een zolder bij Roland Tresignies, reclameschilder in Sint-Lambrechts-Herk. Tresignies gebruikte het als model voor reclameschilderingen op de bestelwagens van de jeneverstokerij Jos. Notermans. Dit bedrijf was actief van 1874 tot het in 1964 werd overgenomen door de firma Fryns.

Het affiche werd gedrukt in 1927-1928 in de lithografische drukkerij O. De Rycker in Brussel (Vorst). De oorspronkelijke ontwerper is niet gekend, maar de afbeelding van een drinkende musketier werd op 27 oktober 1927 als beeldmerk gedeponeerd. Het affiche werd uitgevoerd in drie formaten waarvan dit het grootste is. Na de Tweede Wereldoorlog werd het beeld bewerkt door Edgard Darimont in opdracht van de Hasseltse drukkerij E. Roose voor uitbreiding van de reclamecampagne met displays, etiketten, speelkaarten en ander promotiemateriaal.

Voor Tony Smets is het affiche een stille getuige van de teloorgang van de jeneverindustrie waarvoor Hasselt in het verleden bekend was.
Tony herinnerde zich het affiche uit zijn jeugdjaren waaruit hij afleidt dat het dus wel indruk gemaakt heeft. Vanuit zijn professionele achtergrond in de reclamewereld stelt hij dat de musketier in elk geval een sterk en volgehouden beeldmerk van de firma Notermans was.
Hij gaf het kleurrijke affiche een opvallende plaats in zijn woonkamer.

Het affiche werd beschreven door Karl Scheerlinck in de publicatie Jenever en likeur in kleur, Belgische jenever- en likeuraffiches, 1885-1940, uitgeven door het Nationaal Jenevermuseum in 1994. Het museum gaf de onderzoeker al een opdracht voor de studie van dit reclamemedium voor de recentere periode.

Reageer op dit verhaal...

banner