home
Home  » Gusta Polus (Schimpen)

Schimpen 

Uit de inzendingen van de wijk Schimpen kozen Het Stadsmus en de Erfgoedcel voor het zakhorloge van de vader van Gusta Polus.

Je kan dit zakhorloge van 30 oktober tot 19 november 2010 bekijken in Het Stadsmus.

Gusta_Polus_met_het_zakhorloge_van_haar_vader

Dit is haar verhaal.

Hubert Polus (°1899, Alken - +1966, Alken), de vader van Gusta Polus, had twee zakhorloges. Een mooi zakhorloge voor op zondag en op feestdagen en een zakhorloge voor door de week. Hij droeg zijn zakhorloge altijd aan een kettinkje in het zakje van zijn vest.
Dit zakhorloge met springdeksel aan de achterzijde is zijn doordeweekse horloge. De wijzerplaat in het wit email is gesigneerd ‘Hören-Vaes, Hasselt’. Op de voor- en achterzijde van het zakhorloge zijn - heel klein - tal van exotisch uitziende tekens en dieren gegraveerd.

Het zakhorloge is blijven stil staan op 10 na 8. Het moment waarop Hubert Polus om te leven kwam bij een smartelijk ongeval. Hij stak op 22 november 1966 ’s avonds met de fiets de straat over naar het ouderlijke huis op de Steenweg, huisnummer 100 in Alken en werd gegrepen door een auto. Toen hij werd aangereden, was hij net op bezoek geweest bij de overburen, waar hij wel vaker kwam om een klusje op te knappen. Hij maakte er een praatje over een huis dat te koop stond even verderop in de straat en waar hij uit nieuwsgierigheid was naar gaan kijken. Hij was op slag dood.

De vader van Gusta Polus droeg dit zakhorloge zolang ze hem gekend heeft. Sinds wanneer hij het zakhorloge had, weet Gusta niet. Als je het springdeksel openklapt, zijn er een aantal onduidelijke inscripties te zien, waar onder – heel onduidelijk – 1929. Het jaar waarin het zakhorloge gemaakt werd door uurwerkmakers Hören? In Hasselt woonde in elk geval sinds 1883 de uit het Duitse Rijnland afkomstige uurwerkmakersfamilie Hören. Uurwerkmaker Carl Hören was sinds 1883 gevestigd op de Grote Markt in Hasselt. Hij was getrouwd met Johanna Vaes. Hun twee kinderen, Max en Georges, werden ook uurwerkmakers in Hasselt.

Iedereen heeft wel voorwerpen van hun ouders of grootouders met herinneringen. Voor Gusta Polus is dit zakhorloge zo bijzonder door de tragische omstandigheden. Het is een tastbare herinnering aan haar vader.

Reageer op dit verhaal...

banner