home
Home  » Jeanne Strouven (Kuringen Centrum)

Kuringen Centrum 

Uit de inzendingen van de wijk Kuringen Centrum kozen Het Stadsmus en de Erfgoedcel voor de Nacht-Ausweis, een inzending van Jeanne Strouven. Ze koestert dit document dat toebehoorde aan haar schoonvader.

Je kan dit kleine document van 10 tot 31 augustus 2010 bekijken in Het Stadsmus.

Jeanne_Strouven_met_Nacht-Ausweis_-_Foto:_F._Claessens

Dit is haar verhaal.

Jeanne Strouven werd in 1935 geboren in Geetbets. Vlak na de Tweede Wereldoorlog verhuisde ze, als enig kind, samen met haar ouders naar de Kuringersteenweg in Hasselt. Vader Strouven werkte bij de NMBS en kon zijn intrek nemen in het uit 1934 daterende wachterhuisje, gelegen aan de wissels. Als bij wonder was het nog overeind blijven staan na de bombardementen van 1944. Het gezin kreeg het nodige materiaal om het huisje zelf te herstellen. De andere huizen in de buurt waren totaal verwoest.

De naaste buur van de familie was de familie Van Doorn-Lavrysen. Een niet onbelangrijk detail want in 1957 trouwde Jeanne met de neef van mevrouw Lavrysen, Leopold Luyten. Jeanne ging inwonen bij haar schoonfamilie in de Elisabethlei 16 in Turnhout en gaf daarvoor haar job op bij de facturatiedienst van Limburgia. Ze keert naar Hasselt terug nadat haar schoonvader, Joannes Petrus Luyten (°Oud-Turnhout, 29 juni 1897) ernstig ziek werd. Hij stierf in 1962 (Hasselt, 12 oktober 1962).

De familie koestert een document dat Joannes toeliet om tijdens de Tweede Wereldoorlog ’s nachts naar zijn werk te gaan. Ook hij werkte voor de N.M. van Buurtspoorwegen. In 1942 vaardigde de Feldkommandatur Antwerpen een Nacht-Ausweis uit zodat hij, weliswaar zonder omwegen, zich van zijn huis naar het werk kon begeven. De Ausweis werd in 1943 en 1944 vernieuwd.

Reageer op dit verhaal...

banner