Aandenkens WO I 

Ik zou graag het verhaal van mijn grootoom, Viktor Smeets vertellen.
Geboren als zoon van kantonnier Jan Smeets en Louisa Put in Godsheide, was hij een dynamische jongen met veel liefde voor muziek. Al jong leerde hij spelen op het kerkorgel. Op 13-jarige leeftijd kreeg hij een harmonium, deze kreeg een plaats in de kerk. Zodoende werd hij organist en later kosterorganist. In 1914 werd hij opgeroepen voor het leger en vocht hij 4 jaar aan de IJzer.
Bij een bezoek van Koningin Elisabeth aan het front in1916 kreeg elke soldaat een geldbeugel als kerstgeschenk met onder de klep het opschrift “ Yser Noël 1916”. Graag wou ik deze geldbeugel aan het museum schenken en ook de eretekens waarvan in bijlage de foto’s en de foto van Viktor Smeets. Na de oorlog bleef hij kosterorganist tot 1978. In 1974 werd "noenk Viktor", zoals hij in Godsheide bekend was door gans de parochie, gevierd voor 50jaar koster. Hij overleed in 1980.
De geldbeugel, zijn eretekens en zijn harmonium bleven bewaard bij mijn ouders, waar hij mee samen woonde. Wij, de kinderen en kleinkinderen, blijven het harmonium van Noenk bewaren al aandenken aan deze uitzonderlijke man en voor Godsheide blijft hij Noekske van iedereen, zoals in een liedje gezongen werd bij het feest van 50 jaar koster.

Leona H.