home
Home  » Wijken  » Stevoort  » Ik ben kandidaat!

Kruis van Politieke Gevangene, 1949 

Kruis van Politieke Gevangene 1949

Mijn grootvader René Minten senior heeft op een bijzonder moedige en tevens erg bescheiden en effectieve wijze tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse oorlogsactiviteiten ondermijnd en gedeeltelijk ook onmogelijk gemaakt. Hij functioneerde in verschillende spionagenetwerken die informatie doorspeelden aan de Engelse luchtmacht.
Door verraad werd hij aangehouden en weggevoerd naar de concentratiekampen in Duitsland. Na twee gruwelijke jaren van ontbering en mishandeling werd hij bevrijd in Nordhausen. Wij hebben het geluk gehad om “onze Bompa” nog jaren in ons midden te hebben. Hij overleed in 1979 na een lange periode waarin hij zich belangeloos ten dienste stelde van de Hasseltse bevolking, de provincie Limburg en zijn grote familie. Hij zetelde jaren als gemeenteraadslid en later als schepen in de Hasseltse gemeenteraad en het schepencollege. Ook in de Limburgse provincieraad vertegenwoordigde hij de Hasselaren.
Het zou een mooie herinnering zijn wanneer zijn “officieel document van erkenning als politieke gevangene” in het Stadsmuseum zou te bezichtigen zijn. De selectie van dit erfgoedstuk kan de gedachte aan deze droevige en dramatische periode levend houden.

René M.


Vlag Middenstand Stevoort 

Vlag_Middenstand_Stevoort

Er zijn heel wat verhalen vastgeknoopt aan deze vlag, ze is net 50 jaar geworden.
Ook de vlaggenstok op zich is al origineel en zou jaren zoek zijn geweest. Daarom is dit een belangrijk stukje erfgoed.

Peter L.


Vlag van Stevoort 

Vlag_van_Stevoort

Een ontwerp van Bram Nickmans, naar een idee van toenmalig priester Ignace de Wit.

De vlag schets Stevoort, “ons dorp”, “verbonden” tijdens de pinksterfeesten, “solidair”: al 6 jaar bestaat Stevoort Solidair en “vreugdevol” omdat er altijd plezier is.

Fien L.


Kapelletje met Mariabeeld 

Kapelletje_met_Mariabeeld

Het kapelletje werd gebouwd door mijn overgrootvader in de jaren 1930. Het hoort bij het huis dat we in 1983 kochten van mijn grootvader in Stevoort. Mijn overgrootvader liet het destijds bouwen omdat hij door ziekte en ouderdom niet meer naar de kerk kon gaan. Ik weet dat in Bokrijk in één van de oude huisjes hetzelfde beeld staat.
Het Mariabeeld hoort bij het kapelletje en staat nu bij ons in de living omdat we bang zijn dat het gestolen wordt.
Ik wil graag dat dit bewaard blijft. En niet alleen dit kapelletje maar ook de zo vele anderen die er nog langs onze Limburgse wegen te vinden zijn.
Eén keer per jaar, in mei, organiseert men in onze parochie nog een avondgebed aan enkele kapelletjes van ons dorp, woensdag 5 mei is het bij ons. Ik ben daar heel blij om. Het is een traditie die we zo lang mogelijk in ere willen houden.
Ik maakte onlangs een foto van het kapelletje in de winter en gebruikte deze foto toen als kerstkaart.

Lutgarde E.


banner